Cetatenie romana cu nabadaiDorinţa de a deveni cetăţean român cu acte în regulă poate dura uneori chiar şi ani de zile! Este exemplul unui bărbat din Dubăsari! La un an de la depunerea dosarului pentru redobândirea cetăţeniei române, bărbatului i-a fost respinsă cererea. A contestat la Curtea de Apel Bucureşti decizia Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenii, dar... şi aici a trebuit să aştepte 8 luni pentru ca instanţa să înceapă examinarea dosarului. 

Ion Chirilov spune că a depus actele pentru cetăţenia română în septembrie 2009. Un an mai târziu, cererea i-a fost respinsă! Tot în 2009 bărbatul a fost sancţionat pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei române. Bărbatul presupune că acest caz a servit drept motiv pentru respingerea solicitării sale de redobândire a cetăţeniei.

Pe de altă parte avocatul bărbatului susţine că o amendă administrativă nu ar fi trebuit să stea la baza respingerii cererii pentru cetăţenie.

Bărbatul a contestat avizul negativ al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenii în instanţă. Potrivit avocatului Deleanu, din cauza faptului că o bună parte dintre moldoveni nu cunosc legislaţia română şi nu contestă deciziile în judecată în termen legal de 15 zile, ei se confruntă cu numeroase probleme, iar deseori sunt privaţi de dreptul legal de a-şi obţine ceea ce li se cuvine prin naştere.

Sursa: jurnaltv.md