Secţia Consulară a Ambasadei României la Chişinău şi-a reluat activitatea, însă depunerea dosarelor de redobandire a cetateniei rămâne suspendată

Sectia Consulară a Ambasadei României la Chişinău şi-a reluat activitatea, depunerea dosarelor de redobandire a cetateniei ramane suspendata

De astăzi, Secţia Consulară a Ambasadei României la Chişinău şi-a reluat activitatea. Au prioritate cetăţenii ale căror programări au fost anulate din cauza pandemie de coronavirus. Cei care vor să obţină documente de stare civilă şi călătorie vor fi reprogramaţi. Procedura de depunerea dosarului de redobândirea cetăţeniei române rămâne suspendată, inclusive online.Restricţiile de circulaţie şi carantina obligatorie au făcut imposibilă depunerea actelor pentru redobândirea cetăţeniei române de către etnicii români din Basarabia. Ministerul de Externe şi Ambasada României la Chişinău spun că nu e o blocare ci o amânare a serviciilor pentru o perioada nedeterminată. Totul pentru a proteja sănătatea solicitanţilor şi a personalului consular.  

Ambasada României în Republica Moldova: „În concordanţă cu măsurile Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, dar şi a evoluţiei situaţiei pandemice din Republica Moldova, coroborat cu legislaţia aferentă, în urma analizării situaţiei, s-a luat decizia menţinerii, deocamdată, a restricţionării serviciilor consulare în domeniul cetăţeniei la misiunile diplomatice ale României din Republica Moldova”.

Institutul pentru Drepturi Civile Europene de la Bucureşti, organizaţie ce militează pentru apărarea drepturilor etnicilor, susţine că problemele trebuie soluţionate cât mai curând.

Sectia Consulară a Ambasadei României la Chişinău şi-a reluat activitatea, depunerea dosarelor de redobandire a cetateniei ramane suspendata
Ruslan Deleanu

av. RUSLAN DELEANU, preşedintele Institutului pentru Drepturi Civile Europene: „Se poate interzice pe o perioadă determinată executarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale dar acest lucru trebuie făcut legal, adică prin adoptarea unei legi care ar suspenda efectele unei dispoziţii legale pe o perioadă determinată, noi astăzi asistăm la interzicerea unor libertăţi fundamentale fără a fi respectată procedura legală”.

Unica soluţie legală, ar fi ca cei ce doresc cetăţenia română să o facă prin procură.

av. RUSLAN DELEANU, preşedintele Institutului pentru Drepturi Civile Europene: „Câtă vreme există aceste restricţii provocate de sras cov 2 să permitem înregistrarea acestor dosare de cetăţenie prin mandatare cu procură specială şi autentică astfel încât să nu ţinem o întreagă procedură de redobândirea a cetăţenie blocată”.

Sectia Consulară a Ambasadei României la Chişinău şi-a reluat activitatea, depunerea dosarelor de redobandire a cetateniei ramane suspendata

Procedura de acordare a cetăţenie române persoanelor care au reuşit să depună dosarul până în luna martie, decurge în mod normal. Acum, peste 200 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova se află în aşteptarea documentelor. Din 2009, potrivit unei ordonanţei adoptate de parlamentarii români, persoanele care au pierdut cetăţenia română din motive neimputabile lor şi descendenţii acestora, până la gradul trei, pot depune cererea de redobândire sau acordare a cetăţeniei în termen de 6 luni de la depunere dosarului.