Apostila documentelor: ce este și de ce este nevoie?
În termeni simpli, o apostilă este o confirmare a autenticității unui document (certificat). În limba oficială, acest termen înseamnă o ștampilă (sigiliu) aplicată în țara care a emis acest document. Ștampila confirmă legalitatea emisiunii și autenticitatea documentelor noi și vechi.
Țările care sunt părți la Convenția de la Haga din 1961 au stabilit o singură recunoaștere a autenticității, numită apostilă. Toate țările terțe nu acceptă decât documente legalizate în conformitate cu standardele lor.
România a aderat la Convenția de la Haga din 1961 în iunie 2000. Dacă documentul dvs. este apostilat, aceasta va fi o confirmare a originii actului oficial. Astfel de documente vor fi acceptate dacă doriți să obțineți cetățenia sau dacă aveți alte obiective.
Totul depinde de ce țară și în ce localitate a fost emis documentul.
Numai organismele de stat au dreptul la aceasta, cum ar fi:
Lista documentelor, duplicatelor de documente sau traducerilor de documente care ar putea fi necesară apostilării la solicitarea cetățeniei române:
Depunerea corectă a documentelor în forma în care este necesară va asigura că cererea dvs. este acceptată de Autoritatea Națională pentru Cetățenie a României și minimizează riscurile de respingere.