Transcrierea documentelor in Romania: ce trebuie sa stiti despre aceasta?

Transcrierea documentelor in Romania: ce trebuie sa stiti despre aceasta?

Felicitări! Ați solicitat cetățenia română, ați depus jurământul și ați devenit cetățean român. Următorul pas este transcrierea documentelor.

Ce este?

Transcrierea documentelor este un pas obligatoriu în obținerea unui pașaport român / european. Aveți nevoie de reînregistrare / transcriere a actelor de stare civilă (certificate de naștere și de căsătorie). După aceea, datele dvs. vor fi introduse în baza de date civile a statului român.

Ce faci în această etapă?

Cererile pentru transcrierea documentelor de stare civilă pot fi depuse la departamentele de stare civilă din primăriile tuturor municipiilor din România și sectoarelor municipiului București.

Pentru transcriere, este posibil să aveți nevoie de următoarele documente:

  • Certificat de nastere
  • Certificat de căsătorie
  • Pasaport international
  • Pașaport național
  • Dovada cetățeniei române

Aflați lista completă a documentelor și cerințele suplimentare la locul depunerii în România!

Cererea de transcriere este depusă personal de către proprietarii documentelor sau reprezentanții legali ai acestora în termen de 60 de zile de la data depunerii jurământului de credință față de România. Pentru minori, cererea poate fi făcută de unul dintre părinți sau, după caz, de reprezentantul legal al acestora. Cei care au împlinit vârsta de 14 ani pot depune și o cerere personal.

Din păcate, din cauza întârzierilor birocratice și a volumului mare de depunere, oamenii petrec uneori mult timp transcriind documente. Din acest motiv, termenul legal pentru transcrierea documentului – 60 de zile – nu este întotdeauna respectat. În unele cazuri, sunt posibile întârzieri de câteva luni.

Recomandările noastre:

Aflați toate informațiile de care aveți nevoie înainte de a vă programa!
Verificați corectitudinea documentelor, astfel încât mai târziu să nu pierdeți timpul!
Dacă nu vă puteți descurca sau nu aveți timp, contactați un avocat care oferă asistență în domeniul cetățeniei române!
Reînregistrarea / transcrierea actelor de stare civilă face parte integrantă din obținerea (restabilirea) cetățeniei române! Această etapă nu poate fi omisă sau ocolită. Pentru a facilita procesul de obținere a pașaportului, folosiți sfaturile și ajutorul specialiștilor.