Moldovenii pot depune in Romania dosarul pentru redobandirea cetateniei si prin procura. Acest lucru se permite in conditiile in care din cauza pandemiei oamenii nu se pot deplasa la Bucuresti

 

Moldovenii pot depune in Romania dosarul pentru redobandirea cetateniei si prin procura. 0 hotarare a Tribunalului de la Bucuresti obliga Autoritatea Nationala pentru Cetatenie din Romania sa permita acest lucru in conditiile in care din cauza pandemiei oamenii nu se pot deplasa la Bucuresti. Astfel avocati stabiliti acolo ar putea prelua setul de acte. Totodata de luni si Consulatul Romaniei de la Chisinau va relua procesul de depunere a dosarelor.

Ruslan DELEANU, AVOCAT, PRESEDINTELE INSTITUTULUI PENTRU DREPTURI CIVILE EUROPENE DIN BUCURESTI: „Hotararile pronuntate pe 4 februarie 2021 de catre tribunalul Bucuresti, reprezinta un precedent judiciar, o premiera de natura a transa, a clarifica aceasta chestiune juridica a inregistrarii dosarelor de cetatenie, a inregistrarii cererilor de redobandire a cetateniei romane prin imputernicit cu procura speciala si autentIca.”

Inca de la declansarea pandemiei, Institutul pentru drepturi civile, asociatie care apara drepturilor etnicilor romani din Moldova si Ucraina a militat pentru permisiunea ca dosarul de cetatenie sa poata fi inregistrat, prin procura, de catre un mandatar, la Bucuresti, pana la revenirea la normal. Potrivit aocatului, din cauza restrictiilor impuse de Coronavirus a scazut numarul de cereri pentru redobandirea cetateniei.

Ruslan DELEANU, AVOCAT, PRESEDINTELE INSTITUTULUI PENTRU DRETURI CIVILE EUROPENE DIN BUCURESTI: “Daca in anii trecuti se inregistrau in medie cate 100 de mii de dosare, de cereri de redobandire a cetateniei romane pe an, anul trecut incepand cu 11 martie si pana la finele lunii decembrie s-au inregistrat putin peste o mie de dosare. Deci numarul a scazut cu 80 de mii de dosare pe an ceea ce este inflorator”

Intre timp, Ambasada Romaniei la Chisinau a anuntat ca de luni serviciile consulare de primire a dosarelor pentru cetatenie vor fi reluate, insa cu orar restrans.

AMBASADA ROMANIEI LA CHISINAU: „Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau va prelua dosare de redobandire a cetateniei romane. Cererile online vor fi programate de catre Sectia Consulara, cu respectarea ordinii cronologice a datei de transmitere a acestora si in limita locurilor disponibile.”


mentioneaza resposabilii de acolo. Moldovenii vor putea depune dosarele in fiecare luni la Consulatul de pe strada Grigore Ureche din Chisinau intre orele 8 si 13 si sunt indemnati sa respecte normele impuse de Covid-19: masca de protectie si distanta fizica.

Moldovenii pot depune in Romania dosarul pentru redobandirea cetateniei si prin procura.

https://protv.md/actualitate/moldovenii-pot-depune-in-romania-dosarul-pentru-redobandirea-cetatenie-si-prin-procura-acest-lucru-se-permite-in-conditiile-in-care-din-cauza-pandemiei-oamenii-nu-se-pot-deplasa-la-bucuresti-video—2557446.html