Secţia Consulară a Ambasadei României la Chişinău şi-a reluat activitatea, însă depunerea dosarelor de redobandire a cetateniei rămâne suspendată

Articole. Cabinetul de avocatură “Deleanu Ruslan” asigura asistență juridica

Sectia Consulară a Ambasadei României la Chişinău şi-a reluat activitatea, depunerea dosarelor de redobandire a cetateniei ramane suspendata

De astăzi, Secţia Consulară a Ambasadei României la Chişinău şi-a reluat activitatea. Au prioritate cetăţenii ale căror programări au fost anulate din cauza pandemie de coronavirus. Cei care vor să obţină documente de stare civilă şi călătorie vor fi reprogramaţi. Procedura de depunerea dosarului de redobândirea cetăţeniei române rămâne suspendată, inclusive online.Restricţiile de circulaţie şi carantina obligatorie au făcut imposibilă depunerea actelor pentru redobândirea cetăţeniei române de către etnicii români din Basarabia. Ministerul de Externe şi Ambasada României la Chişinău spun că nu e o blocare ci o amânare a serviciilor pentru o perioada nedeterminată. Totul pentru a proteja sănătatea solicitanţilor şi a personalului consular.  

Ambasada României în Republica Moldova: „În concordanţă cu măsurile Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, dar şi a evoluţiei situaţiei pandemice din Republica Moldova, coroborat cu legislaţia aferentă, în urma analizării situaţiei, s-a luat decizia menţinerii, deocamdată, a restricţionării serviciilor consulare în domeniul cetăţeniei la misiunile diplomatice ale României din Republica Moldova”.

Institutul pentru Drepturi Civile Europene de la Bucureşti, organizaţie ce militează pentru apărarea drepturilor etnicilor, susţine că problemele trebuie soluţionate cât mai curând.

Sectia Consulară a Ambasadei României la Chişinău şi-a reluat activitatea, depunerea dosarelor de redobandire a cetateniei ramane suspendata
Ruslan Deleanu

av. RUSLAN DELEANU, preşedintele Institutului pentru Drepturi Civile Europene: „Se poate interzice pe o perioadă determinată executarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale dar acest lucru trebuie făcut legal, adică prin adoptarea unei legi care ar suspenda efectele unei dispoziţii legale pe o perioadă determinată, noi astăzi asistăm la interzicerea unor libertăţi fundamentale fără a fi respectată procedura legală”.

Unica soluţie legală, ar fi ca cei ce doresc cetăţenia română să o facă prin procură.

av. RUSLAN DELEANU, preşedintele Institutului pentru Drepturi Civile Europene: „Câtă vreme există aceste restricţii provocate de sras cov 2 să permitem înregistrarea acestor dosare de cetăţenie prin mandatare cu procură specială şi autentică astfel încât să nu ţinem o întreagă procedură de redobândirea a cetăţenie blocată”.

Sectia Consulară a Ambasadei României la Chişinău şi-a reluat activitatea, depunerea dosarelor de redobandire a cetateniei ramane suspendata

Procedura de acordare a cetăţenie române persoanelor care au reuşit să depună dosarul până în luna martie, decurge în mod normal. Acum, peste 200 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova se află în aşteptarea documentelor. Din 2009, potrivit unei ordonanţei adoptate de parlamentarii români, persoanele care au pierdut cetăţenia română din motive neimputabile lor şi descendenţii acestora, până la gradul trei, pot depune cererea de redobândire sau acordare a cetăţeniei în termen de 6 luni de la depunere dosarului.

Avocat Deleanu: Cetatenii romani din afara granitelor se pot vaccina in Romania

cabinet Avocat Deleanu

Avocat Deleanu: Cetatenii romani din afara granitelor se pot vaccina in Romania

Cetățenii români din afara granițelor României se pot înscrie pe platforma de vaccinare https://vaccinare-covid.gov.ro/ și se pot vaccina în centrele de vaccinare de pe teritoriul României, în funcție de locurile disponibile.

De această facilitate beneficiază toți cetățenii români, fie că au domiciliul în țară sau în străinătate, precum și cetățenii români din diaspora și persoanele cu dublă cetățenie, cu condiția ca una dintre cetățenii să fie română. În ceea ce privește cetățenii români din Republica Moldova și Ucraina, se pot vaccina în România atât cei care au un buletin românesc, cât și cei care dețin un pașaport românesc cu domiciliul în Republica Moldova sau Ucraina.

În același timp, și cetățenii străini cu drept de rezidență în România, fie că muncesc sau studiază în România, se pot programa pe platforma de vaccinare folosind Codul Numeric Personal format din 13 cifre care apare pe toate documentele de ședere temporară.

Înscrierea pe platforma de vaccinare se face pe linkul următor, https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login folosind Codul Numeric Personal iar după realizarea contului se poate face programarea vaccinării în funcție de locurile disponibile în platformă la centrul de vaccinare dorit.

În România, pe 15 martie a început faza a treia de vaccinare anti Covid-19, pentru toți cetățenii cu vârsta peste 16 ani, iar începând cu 16 aprilie vaccinarea cu vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) se poate face direct în centrele disponibile, fără programare inițială. Din luna mai se preconizează că și vaccinarea cu vaccinurile Pfizer și Moderna va fi disponibilă direct în anumite centre, fără programare prealabilă, în funcție de capacitatea centrului și de dozele disponibile, precum și în funcție de campaniile de vaccinare inițiate, fie că sunt organizate sub formă de maratoane de vaccinare sau centre de vaccinare drive through.

Primul maraton al vaccinării cu doze Pfizer și vaccinare fără programare a avut loc la Timișoara, timp de trei zile și trei nopți, în perioada 23 – 26 aprilie. Urmează Maratonul Vaccinării de la București ce va fi organizat în perioada 7-9 mai. La vaccinare vor putea participa toți cetățenii români, cu vârsta peste 16 ani, cu condiția să aibă un CNP valid și cetățenii străini cu drept de rezidență în România.

În același timp, primele două centre de vaccinare drive through au fost deschise pe 23 aprilie la Deva și respectiv, pe 26 aprilie, la Cluj-Napoca. Vaccinarea în aceste centre se realizează direct, fără programare, cu doze Pfizer. Pe 30 aprilie urmează să se deschidă și primul centru de vaccinare drive through din București, urmând ca vaccinarea să fie disponibilă tuturor cetățenilor cu vârsta peste 16 ani, români și străini cu drept de rezidență în România, fără programare prealabilă.

Material realizat de avocat Ruslan Deleanu

Despre avocat Ruslan Deleanu

Cabinetul de avocat Deleanu Ruslan asigură asistență și reprezentare juridică de peste 10 ani în domeniul dobândirii/redobândirii cetățeniei Române, recunoașterii pe teritoriul României a hotărârilor judecătorești pronunțate în străinătate, transcrierea actelor de stare civilă, schimbarea numelui pe cale administrativă, înscrierea mențiunilor privind căsătoria și divorțul/decesul, apostilare/ supralegalizare acte, echivalare/ recunoaștere diplome de studii, preschimbarea permiselor auto străine.

De asemenea, cabinetul asigură asistență și reprezentare juridică în materie de contencios administrativ, penal, civil, comercial, în domeniul imigrației – obținerea permiselor de ședere temporară sau permanentă, de reîntregire a familiei, a autorizației de muncă.

Contact

Cabinetul de avocat Deleanu Ruslan
București, sector 1, Str. Căderea Bastiliei Nr. 41
Telefon: +40 722 172929
Fax: +40 31 1070972
Email: office@avocatdeleanu.ro
www.avocatdeleanu.ro

Transcrierea documentelor in Romania: ce trebuie sa stiti despre aceasta?

Transcrierea documentelor in Romania

Transcrierea documentelor in Romania: ce trebuie sa stiti despre aceasta?

Felicitări! Ați solicitat cetățenia română, ați depus jurământul și ați devenit cetățean român. Următorul pas este transcrierea documentelor.

Ce este?

Transcrierea documentelor este un pas obligatoriu în obținerea unui pașaport român / european. Aveți nevoie de reînregistrare / transcriere a actelor de stare civilă (certificate de naștere și de căsătorie). După aceea, datele dvs. vor fi introduse în baza de date civile a statului român.

Ce faci în această etapă?

Cererile pentru transcrierea documentelor de stare civilă pot fi depuse la departamentele de stare civilă din primăriile tuturor municipiilor din România și sectoarelor municipiului București.

Pentru transcriere, este posibil să aveți nevoie de următoarele documente:

 • Certificat de nastere
 • Certificat de căsătorie
 • Pasaport international
 • Pașaport național
 • Dovada cetățeniei române

Aflați lista completă a documentelor și cerințele suplimentare la locul depunerii în România!

Cererea de transcriere este depusă personal de către proprietarii documentelor sau reprezentanții legali ai acestora în termen de 60 de zile de la data depunerii jurământului de credință față de România. Pentru minori, cererea poate fi făcută de unul dintre părinți sau, după caz, de reprezentantul legal al acestora. Cei care au împlinit vârsta de 14 ani pot depune și o cerere personal.

Din păcate, din cauza întârzierilor birocratice și a volumului mare de depunere, oamenii petrec uneori mult timp transcriind documente. Din acest motiv, termenul legal pentru transcrierea documentului – 60 de zile – nu este întotdeauna respectat. În unele cazuri, sunt posibile întârzieri de câteva luni.

Recomandările noastre:

Aflați toate informațiile de care aveți nevoie înainte de a vă programa!
Verificați corectitudinea documentelor, astfel încât mai târziu să nu pierdeți timpul!
Dacă nu vă puteți descurca sau nu aveți timp, contactați un avocat care oferă asistență în domeniul cetățeniei române!
Reînregistrarea / transcrierea actelor de stare civilă face parte integrantă din obținerea (restabilirea) cetățeniei române! Această etapă nu poate fi omisă sau ocolită. Pentru a facilita procesul de obținere a pașaportului, folosiți sfaturile și ajutorul specialiștilor.

Cum poate un strain sa obtina cetatenia romana?

Cum poate un strain sa obtina cetatenia romana?

Cum poate un strain sa obtina cetatenia romana?

Pentru a vă simți confortabil și a vă bucura de toate drepturile unui stat străin, trebuie să obțineți cetățenia țării în care urmează să trăiți.

Cetățenia română vă permite să trăiți și să vă deplasați în întreaga Uniune Europeană și vă deschide porțile către alte țări. Prin urmare, numărul persoanelor care doresc să emigreze în România crește în fiecare an.

Toată lumea înțelege că procesul de obținere a cetățeniei necesită timp. Mai mult, poate fi obositor, mai ales dacă nu cunoașteți toate nuanțele procesului de obținere a cetățeniei române. Folosiți surse fiabile de informații și contactați profesioniști reali din domeniul dvs. dacă doriți ca procesul de obținere a cetățeniei să se desfășoare rapid și fără obstacole.

Legislația română reglementează strict categoriile de persoane eligibile pentru cetățenie.

Cum poate un strain să obțină cetățenia română? De fapt, există mai multe opțiuni oficiale:

 • Casatoria
 • Adopție sau adopție
 • Repatriere
 • Cetățenie prin investiție

Dacă ați locuit legal în România timp de opt ani sau mai mult și vorbiți românește, puteți obține legal cetățenia română. Termenul este redus la cinci ani dacă sunteți căsătorit legal cu un român sau român.

 • Un pachet de documente de bază necesare pentru depunere
 • Copie pașaport
 • Certificatele de căsătorie
 • Copie a cărții de muncă
 • Copie carte de identitate militară
 • Certificat de eliberare a poliției din Rusia și România
 • Alte acte originale și copii ale documentelor de stare civilă

Aflați lista completă a documentelor și cerințele suplimentare la locul depunerii.

Obținerea oficială a cetățeniei române pentru un strain poate fi o procedură destul de dificilă, dar nu pentru toată lumea. Persoanele care locuiau pe teritoriul Moldovei și parțial Ucrainei înainte de 1940, precum și descendenții lor – copii și nepoți, au posibilitatea de a obține (de fapt restabili) cetățenia română într-un timp relativ scurt.

În acest caz, trebuie să aplicați la cea mai apropiată ambasadă a României cu o cerere de cetățenie. Cererea trebuie să includă numele dvs., adresa de domiciliu, data și locul nașterii.

Trebuie să strangeti un pachet de documente necesare. Principalele sunt documente ale rudelor care au fost cetățeni ai României înainte de 1940 sau s-au născut pe teritoriul său în acel moment. Cu alte cuvinte, trebuie să furnizați dovezi legale că aveți „rădăcini românești”.

Cetățenii Federației Ruse trebuie să solicite cetățenia la consulatele generale sau la ambasada României. De asemenea, pot solicita luarea în considerare în București și în unele orașe românești dacă sunt prezenți personal în țară.

Dacă se ia o decizie pozitivă, vi se va cere să depuneți un jurământ. După aceea, veți deveni cetățean al României.

Dacă puneți întrebarea: „Cât costă obținerea cetățeniei române?”, Atunci nu există un răspuns clar.

Costul total al tuturor etapelor de obținere a cetățeniei este calculat separat pentru fiecare persoană (familie). Depinde de costul serviciilor companiilor specializate în obținerea cetățeniei UE (dacă le-ați utilizat), de numărul de călătorii în România și de costul procesării / restaurării documentelor.

 

Cum să obțineți un permis de conducere romanesc fără examene?

permis de conducere romanesc

Cum să obțineți un permis de conducere romanesc fără examene?

Un permis de conducere românesc este un permis administrativ necesar pentru a conduce vehicule pe drumurile publice.

Persoanele care și-au restabilit cetățenia română și au primit deja un pașaport nou au dreptul de a schimba vechiul permis național de conducere cu unul nou românesc fără a susține examenul. Această soluție incredibil de convenabilă pentru autorități vă economisește nu numai timp, ci și bani.

De ce este nevoie pentru asta?

Pentru a obține un permis de conducere românesc, trebuie să aveți un act de identitate românesc și următoarele documente:

 • Cerere de schimb de drepturi
 • Chitanță de plată a taxei de stat
 • Certificat medical
 • Permis de conducere existent

Pachetul de documente pregătit trebuie depus personal sau prin intermediul unui avocat prin procură.

Aceasta este o listă a documentelor primare necesare. Acesta poate fi modificat în funcție de cerințele birourilor rutiere locale. Desigur, documentele într-o limbă străină necesită o traducere notarială. Toate comunicările cu angajații departamentului au loc exclusiv în limba română.

Conform legii, nu puteți avea mai multe permise de conducere. Prin trimiterea unei cereri și a unui pachet de documente, vă veți pierde vechile drepturi. În schimb, puteți obține un permis de conducere temporar.

Termenul pentru obținerea unui permis de conducere românesc depinde de locul specific de înregistrare a documentelor. Acest lucru trebuie luat în considerare dacă urmează să vizitați alte țări. Permisul de conducere temporar va fi valabil numai pe teritoriul României.

Avantajele unui permis de conducere românesc

Astăzi, libera circulație în întreaga lume este strâns legată de un astfel de document ca permisul de conducere. În majoritatea cazurilor, obținerea unui permis de conducere românesc, considerat internațional, rezolvă o serie de probleme și prezintă o serie de avantaje:

 • Libera circulație în Uniunea Europena și in alte țări ale lumii.
 • Posibilitatea obținerii sau prelucrării unor documente.
 • Drepturile pot fi echivalentul unei cărți de identitate.

Un permis de conducere emis de un stat membru al UE este recunoscut în Europa și poate fi utilizat atât timp cât este valabil. Dacă nu sunteți cetățean al UE, în majoritatea cazurilor veți putea conduce vehicule dacă aveți o licență națională recunoscută la nivel internațional, dar vi se pot aplica anumite restricții.

Dacă doriți să obțineți un permis de conducere românesc într-un timp scurt, fără dificultăți și stres, puteți contacta firma de avocatură „Deleanu Ruslan”. Vom furniza sprijinul necesar în procedura de înlocuire a drepturilor existente și în alte chestiuni.

Cum să obțineți un permis de conducere romanesc fără examene? (RU)

Repatrierea în România: cine poate beneficia de program?

Repatrierea în România: cine poate beneficia de program?

Repatrierea în România: cine poate beneficia de program?

În 2009, România a simplificat procedura de obținere a cetățeniei prin programul de repatriere. Acest lucru a făcut posibilă obținerea cetățeniei de către străini și fără cerința de a trăi în țară timp de 10 ani și de a investi sute de mii de euro în economie.

Acesta este exact subiectul pe care îl vom discuta în acest articol.

Ce este un program de repatriere?

Repatrierea este în general înțeleasă ca procesul de întoarcere în patria lor istorică. Programul este conceput pentru persoanele care, din diverse motive și circumstanțe, și-au pierdut cetățenia țării.

Repatrierea în România: cine poate beneficia de program?

Pentru a participa la programul de repatriere, trebuie să îndepliniți o serie de condiții:

Pentru a confirma în mod documentar prezența în familie a persoanelor care au rezidat oficial în România înainte de 1940.
Confirmați-vă disponibilitatea de a vă adapta și de a beneficia de societatea românească.
Sarcina dvs. principală este să demonstrați că aveți „rădăcini românești”. Locul real de înregistrare, țara de reședință și numele de familie nu contează. Principalul lucru este să găsiți documente care să confirme reședința rudelor (părinții / bunicii) pe teritoriul dorit.

Etapele obținerii cetățeniei române:

 • Pregătirea documentelor pentru repatriere în România.
 • Depunerea documentelor la București la Ministerul Justiției.
 • Primirea DOSAR și așteptarea ieșirii comenzii.
 • Depunerea jurământului de loialitate față de statul român.
 • Obținerea documentelor unui cetățean UE.
 • Documente primare pentru repatriere în România:
 • Pașaport și pașaport internațional.
 • Certificat fără antecedente penale.
 • Certificatele de naștere, căsătorie, deces, divorț și alte acte de stare civilă ale rudelor în linie ascendentă.
 • Asigurați-vă că ați copiat scanate și originale. Amintiți-vă că documentele într-o limbă străină necesită traducere.

Cererea pentru restabilirea cetățeniei române poate fi depusă la sediul Oficiului Național al Cetățeniei din București și la oficiile teritoriale din alte orașe ale României. Poate fi depus și autorităților diplomatice din țara de reședință sau din țara în care solicitantul își are reședința legală.

Dacă cererea dvs. este aprobată, veți putea depune jurământul și veți obține cetățenia.

Ce oferă cetățenia română?

Acum să vorbim despre beneficiile obținerii cetățeniei. Trebuie să știți că, dacă deveniți cetățean al României, veți primi imediat următoarele beneficii și oportunități:

 • Cu cetățenia, veți putea trăi și lucra în cele 27 de țări ale Uniunii Europene.
 • Cu un nou pașaport, puteți obține protecție la consulatele europene.
 • Transferați cetățenia română copiilor și soției dvs.
 • Principalul motiv pentru mutarea în Europa se numește oportunitatea de a îmbunătăți semnificativ nivelul de trai pentru tine și familia ta în toate domeniile. Având rădăcini românești și legea privind repatrierea în România „deschide o fereastră” către Europa și te apropie de realizarea obiectivului tău.

Apostila documentelor: ce este și de ce este nevoie?

Apostila documentelor: ce este și de ce este nevoie?

Apostila documentelor: ce este și de ce este nevoie?

În termeni simpli, o apostilă este o confirmare a autenticității unui document (certificat). În limba oficială, acest termen înseamnă o ștampilă (sigiliu) aplicată în țara care a emis acest document. Ștampila confirmă legalitatea emisiunii și autenticitatea documentelor noi și vechi.

Țările care sunt părți la Convenția de la Haga din 1961 au stabilit o singură recunoaștere a autenticității, numită apostilă. Toate țările terțe nu acceptă decât documente legalizate în conformitate cu standardele lor.

România a aderat la Convenția de la Haga din 1961 în iunie 2000. Dacă documentul dvs. este apostilat, aceasta va fi o confirmare a originii actului oficial. Astfel de documente vor fi acceptate dacă doriți să obțineți cetățenia sau dacă aveți alte obiective.

Unde să fixezi o apostilă pe documente?

Totul depinde de ce țară și în ce localitate a fost emis documentul.

Numai organismele de stat au dreptul la aceasta, cum ar fi:

 • Ministerul Justiției
 • Registratura
 • Ministerul Afacerilor Interne
 • Serviciul de înregistrare
 • Ministerul Educației și Științei și alte institutii.

Lista documentelor, duplicatelor de documente sau traducerilor de documente care ar putea fi necesară apostilării la solicitarea cetățeniei române:

 • Certificat de naștere, certificat de căsătorie, schimbarea numelui, prenumelui, divorțului etc.
 • Certificatele de naștere ale minorilor.
 • Certificat de buna purtare.
 • Consimțământul unui minor pentru a se acorda cetățenia română.
 • Consimțământul părinților de a acorda cetățenia copiilor.

Depunerea corectă a documentelor în forma în care este necesară va asigura că cererea dvs. este acceptată de Autoritatea Națională pentru Cetățenie a României și minimizează riscurile de respingere.

Moldovenii pot depune in Romania dosarul pentru redobandirea cetateniei si prin procura. Acest lucru se permite in conditiile in care din cauza pandemiei oamenii nu se pot deplasa la Bucuresti

Moldovenii pot depune in Romania dosarul pentru redobandirea cetateniei si prin procura.

 

Moldovenii pot depune in Romania dosarul pentru redobandirea cetateniei si prin procura. 0 hotarare a Tribunalului de la Bucuresti obliga Autoritatea Nationala pentru Cetatenie din Romania sa permita acest lucru in conditiile in care din cauza pandemiei oamenii nu se pot deplasa la Bucuresti. Astfel avocati stabiliti acolo ar putea prelua setul de acte. Totodata de luni si Consulatul Romaniei de la Chisinau va relua procesul de depunere a dosarelor.

Ruslan DELEANU, AVOCAT, PRESEDINTELE INSTITUTULUI PENTRU DREPTURI CIVILE EUROPENE DIN BUCURESTI: „Hotararile pronuntate pe 4 februarie 2021 de catre tribunalul Bucuresti, reprezinta un precedent judiciar, o premiera de natura a transa, a clarifica aceasta chestiune juridica a inregistrarii dosarelor de cetatenie, a inregistrarii cererilor de redobandire a cetateniei romane prin imputernicit cu procura speciala si autentIca.”

Inca de la declansarea pandemiei, Institutul pentru drepturi civile, asociatie care apara drepturilor etnicilor romani din Moldova si Ucraina a militat pentru permisiunea ca dosarul de cetatenie sa poata fi inregistrat, prin procura, de catre un mandatar, la Bucuresti, pana la revenirea la normal. Potrivit aocatului, din cauza restrictiilor impuse de Coronavirus a scazut numarul de cereri pentru redobandirea cetateniei.

Ruslan DELEANU, AVOCAT, PRESEDINTELE INSTITUTULUI PENTRU DRETURI CIVILE EUROPENE DIN BUCURESTI: “Daca in anii trecuti se inregistrau in medie cate 100 de mii de dosare, de cereri de redobandire a cetateniei romane pe an, anul trecut incepand cu 11 martie si pana la finele lunii decembrie s-au inregistrat putin peste o mie de dosare. Deci numarul a scazut cu 80 de mii de dosare pe an ceea ce este inflorator”

Intre timp, Ambasada Romaniei la Chisinau a anuntat ca de luni serviciile consulare de primire a dosarelor pentru cetatenie vor fi reluate, insa cu orar restrans.

AMBASADA ROMANIEI LA CHISINAU: „Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau va prelua dosare de redobandire a cetateniei romane. Cererile online vor fi programate de catre Sectia Consulara, cu respectarea ordinii cronologice a datei de transmitere a acestora si in limita locurilor disponibile.”


mentioneaza resposabilii de acolo. Moldovenii vor putea depune dosarele in fiecare luni la Consulatul de pe strada Grigore Ureche din Chisinau intre orele 8 si 13 si sunt indemnati sa respecte normele impuse de Covid-19: masca de protectie si distanta fizica.

Moldovenii pot depune in Romania dosarul pentru redobandirea cetateniei si prin procura.

https://protv.md/actualitate/moldovenii-pot-depune-in-romania-dosarul-pentru-redobandirea-cetatenie-si-prin-procura-acest-lucru-se-permite-in-conditiile-in-care-din-cauza-pandemiei-oamenii-nu-se-pot-deplasa-la-bucuresti-video—2557446.html

Atenție. Redobandirea cetateniei romane – pe pauza: nu este posibil nici ca dosarul să fie depus on-line. Când ar putea fi relaute serviciile – VIDEO

Cabinetul de avocatură “Deleanu Ruslan” asigura asistenta juridica

 Redobandirea cetateniei romane – pe pauza: nu este posibil nici ca dosarul să fie depus on-line. 

De când e pandemie, moldovenii nu mai pot redobândi cetățenia româna. Procesul a fost suspendat încă din martie pentru că actele trebuie aduse personal, dar asta mărește riscul de infectare cu coronavirus. Deocamdată nu este posibil nici ca dosarul să poată fi depus on-line.

Ruslan DELEANU, AVOCAT, PRESEDINTELE INSTITUTULUI PENTRU DREPTURI CIVILE EUROPENE: 

Redobandirea cetateniei romane - pe pauza

“Ne aflam si astazi cu o procedura a depuneril dosarelor de redobandire a cetateniei romane blocata.”

Inregistrarea dosarelor a fost suspendata pe o perioada nedeterminata la sediile consulare romane din Moldova. Pe de alta parte, moldovenii nu isi pot permite sa plece la Bucuresti ca sa depuna actele, avand in vedere ca perioada de carantinare de aici, cat si de acolo, in total o luna, le face situatia dificila. In aceste conditii, o asociatie pentru drepturilor etnicilor romani din Moldova si Ucraina sustine ca este vorba despre un blocaj. Ministerul de Externe de la Bucuresti numeste situatia mai degraba – o amanare pentru o perioada nedeterminata.

Ruslan DELEANU, AVOCAT, PRESEDINTELE INSTITUTULUI PENTRU DREPTURI CIVILE EUROPENE:  “Avem un raspuns al consulatelor Romaniei din RM, in care ne confirma ca in lunile mai, aprilie, iunie, anul curent, s-au inregistrat zero dosare.”

Institutul pentru drepturi civile, asociatie care apara drepturilor etnicilor romani din Moldova si Ucraina incearca sa obtina permisiunea ca dosarul de cetatenie sa poata fi inregistrat, prin procura, de catre un mandatar, la Bucuresti, pana la revenirea la normal. Adica, avocati stabiliti in Romania ar putea prelua setul de acte. Deocamdata, insa, acest lucru nu este posibil. Ambasada Romaniei la Chisinau ne-a spus ca oficiile consulare din Moldova vor relua o parte din servicii incepand cu data de 27 iulie, adica de saptamana viitoare. In ceea ce priveste cetatenia romana, s-a dat decizia mentinerii deocamdata a restrictionarii. Un termen pentru restabilirea procedurii nu a fost enuntat.

 Redobandirea cetateniei romane – pe pauza: nu este posibil nici ca dosarul să fie depus on-line.